Landbrug og fødevarer
Vi skal på ekskursionen "mælk og svin" d. 28 februar. Hidtil har vi set på landbruget som en bruger og i nogen grad belaster af vandmiljøet. Men der produceres jo masser af fødevarer, som vi lever af og som giver indtægter til Danmark. Det kikker vi på i det følgende.
Ko og kalv på Djursland, foto: LWO
Landbrug i 12.000 år; ok, kun halvt så lang tid i Danmark
Før vi blev landbrugere - jægere og samlere (video) - nyopdaget stamme
Fra naturligt økosystem til totalkultur: Økosystemer
Befolkningsvækst som "motor"
Fordele og ulemper ved udviklingen.
Privat ejendomsret - kollektiv ejendomsret - pastoralisme
Kunstig selektion - hvorfor?
Opgaver om arter og racer
Høstudbytte i Danmark (2016)
Hungry Planet - vælg inddelingskriterier og grupper
Landskabet tilpasses produktionen
Udskiftning for 250 - 150 år siden - og på GE Allested
1700-tallet, sådan ca....
Landsbyen efter udskiftningen:
Opgaver til de to billeder:
1. Beskriv nøje udgangspunktet i den øverste figur (før). Hvordan har jorden været fordelt, hvordan produceredes der, hvor effektivt var det? Hvad er IKKE med på figuren, men som alligevel betød meget?
2. Hvad er der sket af forandringer efter udskiftningen (nederste figur), og hvad betyder det for bønderne, produktionen, ejerforhold med mere?
3. Kan man stadig se spor af denne udskiftning i nutidens landskab?
Se i Google Earth: Allested, Farum, Vellev, Gjøl, Bostrup, Barrit, Fausing og find selv to andre eksempler i Danmark.
Landbruget i tal, fra Landbrug & Fødevarer 2017. Vi skal analysere produktionsfremgang m.m.
Ekskursionen d. 28.2 kl. 8 - ca. 15
Slagteriet Danish Crown ved Horsens: formiddag -
Mælkeproducent ved Bredsten: - eftermiddag - Miljøportalen
(c) Laust Wium Olesen