Naturgeografi og QGIS

Webside lavet til internt fagkursus september 2016. Fokus er på QGIS, som er et open source og gratis Geografisk Informations System.

Hent nyeste version her.

Karakteristisk for QGIS er mange nye versioner, faktisk en lille håndfuld pr. år. Den nyeste version hedder nu QGIS 2.16.2 med kælenavnet Nødebo!, for et par år siden var version 2.4 den nyeste. Og GIS-projekter lavet i en ny version kan i udgangspunktet ikke køres i de gamle versioner. Så man skal holde godt styr på versionerne, hvis man vil arbejde med programmet i mange år.

Trods de mange nye versioner er der dog tale om en rimelig stabil brugerflade, men brugerfladen har en tendens til at være overlæsset. Det kan få programmet til at virke uoverskueligt, men er nok lavet for også at imødekomme den avancerede bruger.

Brugerfladen (2.13-version)

Fremragende er, at programfladen er på dansk - menuer, knapper m.m. er alle oversat. Hjælpefunktionen er dog kun på engelsk og den ligger for sig på en website. Det er dog rimeligt nemt at navigere igennem hjælpen. Ærgerligt er, at dokumentationen halter lidt efter i forhold til versionerne. Hjælpen er nu på 2.14, hvor programmet er 2.16.

QGIS kører ret stabilt - de er gode kodeskrivere. Og det kører også ganske hurtigt. Man får rigtig meget for "pengene" (de beder faktisk om frivillige bidrag).

Jeg opfatter QGIS som først og fremmest lærerens værktøj; det bliver efter min vurdering alt for tungt at udbrede til eleverne på C-niveau. Måske kan NgB- og GV-elever komme med; men så skal der bruges en del tid på oplæring. Læreren kan bruge det til at producere tematiske kort til brug i undervisningen og evt. til eksamen på B-niveau. Med projektoren tændt kan der laves analyser på klassen, fx landskabsanalyser med en højdemodel.

Adgang til data:

Det er heldigvis blevet meget liberaliseret i de seneste år. Omkring 2000, hvor jeg rigtig begyndte med GIS, der skulle man nærmest være småkriminel for at skaffe data. Data blev kun frigivet med strenge pålæg om kun at bruge dem i egentlig undervisningssituationer på skolerne. Data måtte ikke spredes.

Nu ligger rigtig meget jo frit tilgængeligt på web-gisser, men der har man kun begrænsede manipulationsmuligheder.

Rigtige geodata hentes på Kortforsyningen - det kræver blot en registrering. Der er en velsignelse af færdige kort til download. Og det går pænt hurtigt.

Kortforsyningen - demo - omkring Vejle - Grønland .....

Jeg har en landsdækkende samling af CD-er med Top 10-DK, som jeg bruger jævnligt. Den er underlagt ovennævnte begrænsninger. Men her er der den fordel, at man kan styre præcis, hvilke temaer, der skal med på kortet.

Demo fra Dropbox.

 

Prøv selv!

 

 

 

Supplerende side: GIS m.m.

Tilbage til oversigten

(c) Laust Wium Olesen